LoveLife AntiOx+ Formula 100 ml

Kompozycja stworzona przez Oskara Kaczmarka
Mieszanka olejów będąca prawdziwą bombą antyoksydacyjną w ofercie Love Life! Twoja naturalna TARCZA OCHRONNA.
Kompozycja olejów z:
- Rokitnika (55%)
- Czarnej porzeczki (35%)
- Dzikiej róży (10%)
Silnie przeciwzapalna kompozycja polecana osobom, którym zależy na wsparciu procesów regeneracji – zwłaszcza w obrębie śluzówki jelit, żołądka, w różnych schorzeniach tych narządów. Będzie stanowić doskonałe uzupełnienie diety dla osób z wrażliwą, cienką lub dojrzałą skórą, które mają trudności z gojeniem.
UWAGA: Produkt LoveLife AntiOx+ ma datę przydatności do spożycia wynoszącą około 4,5 miesiąca.
W zależności od partii produkcyjnej olej może się nieznacznie różnić: kolorem, smakiem i mętnością.
Czas wysyłki: do 3 dni roboczych według kolejności zgłoszeń

Wsparcie regeneracji śluzówek przewodu pokarmowego

Pożywka mikrobiotyczna dla mikroorganizmów jelita

Ratunek dla wrażliwej i dojrzałej skóry

Wsparcie kondycji włosów
Właściwości
Mieszanka olejów będąca prawdziwą bombą antyoksydacyjną w ofercie Love Life! Twoja naturalna TARCZA OCHRONNA.
Kompozycja olejów z:
- Rokitnika (55%)
- Czarnej porzeczki (35%)
- Dzikiej róży (10%)
Silnie przeciwzapalna kompozycja polecana osobom, którym zależy na wsparciu procesów regeneracji – zwłaszcza w obrębie śluzówki jelit, żołądka, w różnych schorzeniach tych narządów. Będzie stanowić doskonałe uzupełnienie diety dla osób z wrażliwą, cienką lub dojrzałą skórą, które mają trudności z gojeniem.
Produkt stanowi mieszankę olejów zimnotłoczonych, które są niezwykle podatne na utlenianie pod wpływem czynników środowiskowych (temperatura, światło słoneczne).
W zależności od partii produkcyjnej olej może się nieznacznie różnić: kolorem, smakiem i mętnością.
Używaj go tylko i wyłącznie na zimno! Nie poddawaj obróbce cieplnej. Przechowuj w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu. Po otwarciu trzymaj w lodówce, aby zachować pełnię właściwości i korzyści dla zdrowia.

Skład
Olej z owoców rokitnika
Flawonoidy obecne w rokitniku są najważniejszymi substancjami bioaktywnymi odpowiedzialnymi za działanie przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Istotnie zwiększają aktywność enzymów przeciwutleniających.
Rokitnik może mieć zdolność przeciwdziałania uszkodzeniu wątroby przez działanie zanieczyszczeń środowiskowych oraz leków.
Związki polifenolowe rokitnika stanowią główną grupę związków bioaktywnych wykazujących działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Olej może być stosowany w ostrych i przewlekłych stanach zapalnych jamy ustnej i gardła, wykazując działanie antyseptyczne, przeciwzapalne i immunostymulujące.
Ponadto wykazuje pozytywne rezultaty w leczeniu błon śluzowych przewodu pokarmowego, w tym owrzodzeń jamy ustnej i wrzodów żołądka.
Stosowanie oleju z nasion oraz wodnych ekstraktów z liści rokitnika znacząco wpływa na proces gojenia się ran, zwiększając syntezę kolagenu.
Olej z pestek czarnej porzeczki
Olej z pestek czarnej porzeczki, stanowiący aż 35% AntiOx+ Formula, zasługuje na szczególną uwagę. Stanowi jedno z najbogatszych znanych źródeł kwasu gamma-linolenowego (GLA), równocześnie obfitując w kwasy tłuszczowe omega-3: kwas α-linolenowy (ALA) i stearydynowy (jako jeden z nielicznych olejów roślinnych!), dorównując w tym aspekcie olejom rybim. Ponadto, olej z pestek czarnej porzeczki jest jednym z najbogatszych w witaminę E wśród olejów roślinnych. Zawiera także fitosterole oraz wspomniane już karotenoidy, flawonoidy oraz kwasy fenolowe. Z uwagi na te czynniki, olej z pestek czarnej porzeczki charakteryzuje się wyjątkowo silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi i przeciwzapalnymi, wykorzystywanymi w celu poprawy kondycji skóry wrażliwej, suchej, łuszczącej się, wymagającej kompleksowego wsparcia. Szczególnie obiecujące wydaje się być jego działanie kosmetyczne w problemie cienkich i rzadkich włosów. Badania sugerują jego korzystny wpływ na zahamowanie wypadania włosów i ich odżywienie. Niewątpliwie, olej z czarnej porzeczki, ze względu na unikalny skład kwasów tłuszczowych i obfitość tak licznych biologicznie aktywnych związków, powinien być traktowany jako olej o szczególnym znaczeniu w aspekcie zdrowotnym.
Olej z nasion dzikiej róży
Olej z nasion dzikiej róży stanowi 10 % kompozycji AntiOx+ Formula. W skład oleju wchodzą głównie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz cenne lipofilowe przeciwutleniacze, w szczególności γ- i δ-tokoferol, a także karotenoidy: β-karoten oraz likopen, będące substancjami o bardzo dobrej przyswajalności przez organizm. W pracy Rutkowskiej i wsp., olej z dzikiej róży, tuż obok oleju lnianego, stanowił najbogatsze źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Co więcej, olej ten charakteryzował się również najkorzystniejszymi proporcjami kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6 do omega-3 (podobnie jak wspomniany olej lniany). Olej z dzikiej róży wyróżnia się ponadto wyjątkowo bogatą zawartością przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych związków polifenolowych, dlatego nie mogło go zabraknąć w tej kompozycji.
Wartości odżywcze
Wartość odżywcza | 100 ml | 2 łyżeczki = 10 ml |
Wartość energetyczna | 3367 kJ/819 kcal | 337 kJ/82 kcal |
Tłuszcz, w tym | 91 g | 9,1 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 9,3 g | 0,9 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 21 g | 2,1 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 60 g | 6,0 g |
* Dziennej referencyjnej wartości spożycia.
Zawiera znikome ilości węglowodanów, cukrów, białka i soli.
Karotenoidy: 150 mg / 100 ml
Witamina E:
150 mg (1250 %*) / 100 ml
15 mg (125 %*) / 10 ml
* Dziennej referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej.
Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
AntiOx+ Formula zalecamy spożywać wyłącznie do posiłku. Produkt może być spożywany samodzielnie lub dodawany do sałatek, surówek, dressingów, smoothies i innych potraw serwowanych wyłącznie na zimno.
Sposób użycia: zalecamy jedną/dwie łyżeczki dziennie (5 – 10 ml) podczas posiłku.
WSTRZĄSNIJ PRZED UŻYCIEM.
Przechowuj w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu. Po otwarciu trzymaj w lodówce. Spożyj najlepiej w przeciągu 2 miesięcy od daty otwarcia, nie później niż do daty minimalnej trwałości. Osad na dnie butelki jest zjawiskiem naturalnym.
Opinie
Piśmiennictwo
- Bołonkowska O., Pietrosiuk A., Sykłowska-Baranek K.: Roślinne związki barwne, ich właściwości biologiczne oraz możliwości wytwarzania w kulturach in vitro. Biul. Wydz. Farm. WUM. 2011, 1: 1–27.
- Hao, W., He, Z., Zhu, H., Liu, J., Kwek, E., Zhao, Y., … & Chen, Z. Y. (2019). Sea buckthorn seed oil reduces blood cholesterol and modulates gut microbiota. Food & function, 10(9), 5669-5681. Jopkiewicz, S. Tłuszcze i oleje roślinne. PROBLEMY NAUK MEDYCZNYCH I NAUK O ZDROWIU, 47. Exante Wydawnictwo Naukowe, Wrocław 2018
- Koszowska A., Dittfeld A., Puzoń-Brończyk A., Nowak J., Zubelewicz-Szkodzińska B.: Polifenole w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Post. Fitoter. 2013, 4: 263–266.
- Łoźna K., Kita A., Styczyńska M., Biernat J.: Skład kwasów tłuszczowych olejów zalecanych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Probl Hig Epidemiol 2012; 93(4): 871-875.
- Materac E, Marczyński Z, Bodek KH: Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka. Bromat Chem Toksykol 2013; XLVI: 225-233.
- Pieszko C., Zaremba A.: Zawartość związków fenolowych w ekstraktach z próbek materiału roślinnego. Bromat. Chem. Toksykol. 2013, 46(4): 434–439.
- Xu M, Wang N, Zhang W i wsp. Protective effects of seabuckthorn seed oil against acute alcoholic-induced liver injury in rats. J Food Nutr Res 2014; 2:1037-41.